Nasiśnij Enter aby Wyszukać

Piekarnia „Jędryka” sięga swymi korzeniami roku 1948. Wtedy to Aleksander Krysiak wraz z żoną Heleną wydzierżawił budynek piekarni przy ulicy św. Rocha 56 w Częstochowie. Pierwotnie zakład mieścił się na powierzchni zaledwie 60m². Były to niezwykle trudne czasy dla rzemiosła.

Pierwsze znaczące zmiany zostały wprowadzone w 1978 roku, po przejęciu zakładu przez Lecha Jędrykę – zięcia założyciela. Jednak dogłębna modernizacja rozpoczęła się w roku 1982. Jej inspiracją był pobyt właściciela we Francji i jego odwiedziny w tamtejszych piekarniach. Przez szereg kolejnych lat zakład zmieniał się nie do poznania, został przebudowany i unowocześniony oraz w pełni skomputeryzowany. Stałe inwestycje pozwoliły na powiększenie powierzchni zakładu do 1400m², oraz powierzchni wypiekowej do 90m², a także zakup najnowszych urządzeń wspomagających proces produkcji.

 Po ponad 50 latach istnienia, Piekarnia „Jędryka” jest nowoczesnym zakładem o ugruntowanej pozycji na rynku. Obecnie jest firmą zatrudniającą ponad sześćdziesiąt osób, posiadającą własną sieć dystrybucji wyrobów. Dzięki stałemu poprawianiu jakości produkowanego pieczywa, warunków jego wytwarzania, utrzymywania stałych parametrów produkcji i przestrzeganiu surowych norm z zakresu sanitarno-epidemiologicznego, Piekarnia „Jędryka” jest zakładem przygotowanym na wysokie wymagania związane z dostosowaniem parametrów produkcji do standardów przewidywanych w Unii Europejskiej.

t Twitter f Facebook g Google+